torsdag 5. februar 2009

FARGER MAN ELSKER!

Foto: Google
På begynnelsen av skole året så hadde vi om Ittens fargesirkel, det var litt kjedelig, det blir så masse farger og forholde seg til, men så blir man vandt til det med farger og åssen man skal bruke det
sirkelen er delt inn 3 hovedfarger :

Primærfarger.
Itten fargesirkel viser fargeblanding ved å dele sirkelen inn i 12 felt. I senteret av sirkelen ligger de tre primærfarger gul, rød, og blå. Sammen med hvit og sort danner disse grunnlaget for samtlige farger. Primærfarger er rene farger og kan ikke blandes til med bruk av andre farger.

Sekundærfarger.
Ved å blande to primærfarger med hverandre i like deler vil du få en sekundærfarge. Gul og blå vil bli grønn. Grønn er da en sekundærfarge. Andre sekundærfarger blir oransje og fiolett. (Gul og rød gir oransje, rød og blå blir fiolett).

Tertiærfarger.
Primærfarge blandet med sekundærfarge blir en tertiærfarge. Gul blandet med oransje, blir da guloransje. Guloransje vil da ligge mellom gul og oransje i fargesirkelen. Rød blandet med oransje gir rødoransje. Videre får vi rødfiolett, blåfiolett, blågrønn og gulgrønn. Totalt 6 tertiærfarger.

Ittens fargesirkel deler også fargene inn i kalde og varme fargenyanser hvor høyre side er de varme og venstre halvdel er de kalde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar